Jogový dych

26.04.2012 14:01

 

Takže pokúsim sa v tomto článku popísať akými cvičeniami sa môžete dopracovať až k plnému jogovému dychu. Plný jogový dych nie je nič jednoduché a je nutné ho nejaký čas cvičiť, avšak úsilie prináša odmenu. Plný jogový dych je okrem iného aj perfektné meditačné cvičenie, ukludňuje aj telo aj dušu, okysličuje celé telo, je dobrým antistresovým liekom a ukludňovaním organizmu, znižuje krvý tlak.


Dýchanie do bruška

Môžete cvičiť aj v sede, ale osobne odporúčam po ležiačky. Sústreďte sa na dýchanie do bruška. Ako pomôcku si môžete jednu ruku položiť na bruško a druhú na hrudník. Teraz bude pre vás jednoduchšie dýchať do bruška. Dýchajte tak, aby sa ruka na brušku nadvihovala a klesala s vašim dychom pričom ruka na hrudníku musí ostať nehybná. Trénujte to aj niekoľko dní, podľa toho, ako sa vám to bude dariť. Mužom by sa malo dýchanie do bruška dariť viac ako ženám. Ženy prirodzene dýchajú viac do hrudníka, keďže ich reprodukčné orgány sa nachádzajú v brušku.


Dýchanie do hrudníka

Dýchanie do hrudníka môžete cvičiť súčasne s dýchaním do bruška (v tie isté dni) alebo až po zvládnutí dýchania do bruška, ako vám to viac vyhovuje. Opäť je najlepšie položiť si jednu ruku na bruško a druhú na hrudník. Tentokrát pri dýchaní do hrudníka by sa vám mala pohybovať ruka položená na hrudníku - stúpať a klesať podľa vášho dychu a ruka na brušku ostať nehybná. Trénujte dostatočne dlho, až kým sa vám to nebude dariť. Dýchanie do hrudníka by sa malo prirodzene viac dariť ženám.


Dýchanie do pľúcnych hrotov

Nakoniec si precvičíme dýchanie do pľúcnych hrotov. Položte si dlane na ramená, buď normálne alebo s prekríženými rukami. Dýchajte tak, aby sa vám ramená a teda aj ruky nadvihovali. Do bruška ani do hrudníka by ste pri tom nemali dýchať. Toto dýchanie bude veľmi plytké a rýchle, keďže pľúcne hroty majú iba malú kapacitu vzduchu.


Postupné dýchanie

Keď už máte zvládnuté všetky tri techniky, skúste sa nadýchnuť do bruška, plynule pokračujte nádychom do hrudníka a plynule pokračujte do pľúcnych hrotov. Urobte dychovú pauzu a postupne vydychujte, najprv z pľúcnych hrotov, plynule prejdite na výchych z hrudníka a nakoniec plynule vydýchnite z bruška.


Plný jogový dych

Nakoniec sa dopracujete až k plnému jogovému dychu, kedy využijete naplno celú kapacitu pľúc. Hlboko sa nadýchnite naraz do bruška, hrudníka aj do pľúcnych hrotov. Urobte dychovú pauzu a pomaly naraz vydýchnite aj z bruška aj z hrudníka aj z pľúcnych hrotov. Upozornenie, plným jogovým dychom by sme nemali dýchať stále, obzvlášť je to vhodné vo vypätých situáciách, keď ste v strese alebo keď chcete jednoducho zrelaxovať.


autor: Tabitha

Komentáre: Jogový dych

komentár

Dátum: 04.12.2012 | Vložil: Nia

Vyzerá to zaujímavo :) Určite to skúsim

Re:komentár

Dátum: 17.12.2012 | Vložil: Tabitha

Potom nám určite napíš, ako sa ti to páčilo a čo to s tebou urobilo, či ti to išlo a tak :) Budeme radi.

Pridať nový príspevok